arhiva pentru August, 2009

Daca in 2007  creditele in franci elvetieni erau printre cele mai tentante oferte ale bacilor, in 2009 clientii au ajuns sa regrete alegerea facuta. Cei care au obtinut imprumuturi in aceasta valuta se plang de faptul ca francul elvetian a devenit din ce in ce mai scump, ceea ce a dus la o crestere a ratelor cu 50%.  Insa nu numai ratele bancare mai mari nemultumesc clientii. O alta problema este ca desi cererea de franci elvetieni e mare, valuta nu este de gasit la casele de schimb si uneori, nici la banci. Solutia in aceste cazuri este data tot de banca – paritatea, dar ea nu favorizeaza clientul.

Cu doi ani in urma, francul elvetian era cotat, conform statisticilor BNR, la 1,8741 lei. De la acest curs, francul elvetian si-a continuat ascensiunea, atingand in luna februarie 2009  cota de 2,9115 lei. Asadar, cei care s-au bucurat sa contracteze credite in cea mai ieftina valuta de pe piata la data respectiva spun ca nu ar mai face aceeasi alegere.

Desi in 2006-2007 creditele in franci elvetieni erau o alternativa atragatore si pentru banci, acestea sunt de acord ca moneda elvetiana este valuta cu cea mai mare volatilitate de pe piata. In decurs de trei ani, cursul a cunoscut fluctuatii destul de mari, de la 2,3 lei in 2005 pana la un minim de 1,8-1,9 lei in 2007, pentru ca in urmatorii doi ani sa creasca din nou vertiginos.

Ca urmare a cererii de pe piata si in ciuda riscului valutar mai mare, bancile au oferit clientilor un numar apreciabil de credite in franci elvetieni. Un asemenea imprumut le permitea bancilor sa afiseze dobanzi nominale foarte reduse. In prezent, tot mai multe banci renunta la aceste oferte, fie pentru ca nu mai exista cerere, fie pentru ca se tem de volatilitatea acestei valute.

 
  • Publicitate